понеделник, 4 юни 2012 г.

Писма от Венеция - Маската

  Една от пръвите асоциации, които изникват в съзнанието ми при споменаването на Венеция е маската. Изплетена от дантела или изкусно изработена от тънки нишки стъкло, венецианската  маска е един от символите на града. Класическа красота идваща от вековете.




Живота ни е научил да слагаме маски. Един вид защита. Да скрием чувства, да скрием проблеми. Да се предпазим или да защитим близък човек. Усмихната или смръщена, не винаги красива, като дантелената, маската ни помага да оцелеем. Всеки е слагал по една невидима  в дадена ситуация. Поставяш я и влизаш в роля, после в друга. Озоваваме се загубени сред маските и търсещи истинското си лице. А то се е скрило в дъното, почти незабележимо. Размито, но очакващо да го открием. 

 Когато ми се плаче, плача. Когато ми е смешно, пускам смехът да излети на свобода. Не съм от хората, които прикриват чувствата си. Казват, че не е много полезно. Не мисля така. Омръзнало ми е от превзети усмивки, от  изкуствени физиономии.
  Малко се поизместих от темата или може би не... В последно време са ме налегнали едни философски размисли и все на там ме дърпа.
  С две думи "Свалете маските" и нека ни се налага да ги слагаме само в карнавалните дни. По-лесно се живее, обещавам ви.




4 коментара:

  1. Много е хубаво тук при теб! Много си права за маските, които ни се налага да носим в ежедневието. И аз като теб не обичам да държа чувствата си затворени в мен и мисля че това е правилният път, другото е прекалено натоварващо. За жалост обаче, живеем в свят, в които носенето на маска се е наложило за нормално и хората, които пазят маските си само за карнавали често биват определяни като слаби, смешни, луди...а истината е, че те са просто истински!
    С интерес чакам продължението на "Писма от Венеция"! Прекрасна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Капка по капка вир, са казали хората. Повечко лудички, по-пъстър свят :0)Прекрасна седмица и на теб!

      Изтриване
  2. Постът ти е изключително истински, написан от сърце. Радвам се, че все още има такива хора като теб. Показването на чувства и изразяването на мисли, различни от на повечето хора в този наш объркан свят се приема, да кажем, тне особено добре. Опитвам се да бъда истинска, както казваш ти, дори малко лудичка, поне аз се чувствам добре, пък останалите около мен....:-)))
    Чудесна и вдъхновяваща седмица ти желая от сърце!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Добре дошла, Мони! Радвам се, че съм успяла да ви докосна.

      Изтриване